Afbeelding
Foto: PR

Robert Hoogland: “Balans tussen recreatie-, breedte- en topsport”

Sport

Tijdens de coronamaatregelen konden de meeste amateursporten geen doorgang vinden. Zo ook de wedstrijden bij badmintonclub BC Drop Shot. Voor het tweede seizoen op rij is de competitie stilgelegd, terwijl hun eerste team in de race was voor het landskampioenschap en het tweede team voor promotie en aansluiting. Voorzitter Robert Hoogland laat hierover zijn licht schijnen.

Voorzitter Robert Hoogland is bijna anderhalf jaar voorzitter van BC Drop Shot. “We hadden eerst een bestuur dat zaken op orde bracht binnen de vereniging. Ik was in eerste instantie nog betrokken als coach van ons eerste team. Pakweg zeven jaar geleden was het plan om binnen vijf jaar de eredivisie te halen. Dat is toen gelukt en momenteel draaien we voor het derde jaar achtereen mee in de eredivisie. In mijn eerste seizoen als coach werden we direct al tweede van Nederland. Daarna kwam corona en viel eigenlijk alles in het water. We hebben toen wel ingezet om te groeien naar een vereniging met een topsportafdeling. Dat is weliswaar nog steeds een zoektocht, maar samen met enkele leden hebben we daar ideeën over. Toen de positie van voorzitter vrijkwam, was er gelegenheid om verder te werken aan een geïntegreerde vereniging met recreatieve, breedte- en topsport.”

Uitdaging

BC Drop Shot heeft momenteel zo’n 320 leden. “We zijn, ondanks corona, gestabiliseerd in ledenaantal en juist ook bij de jeugd en dat terwijl ook de badmintonjeugd heel lang in lockdown zat. Dat is tegen de trend in. Over het algemeen zie je in de badmintonsport juist ieder jaar een afname van leden. We hebben wel wat voordeel bij de British School die direct naast ons complex ligt. Op die school zitten heel veel Pakistani en Indiërs. Zij kennen de sport vanuit hun achtergrond en vinden de weg naar onze vereniging. Onder hen zitten veel talentvolle spelers en speelsters. 

Het is aan het bestuur en de leden om de topsport een wezenlijk onderdeel van de vereniging te laten worden. “Dat is voor mij misschien wel de grootste uitdaging. De vraag is altijd: ‘Doen we er wel goed aan?’. Topsport ligt vaak gevoelig bij de recreatieve leden. Het is wel zo dat topsport helemaal apart gefinancierd wordt door onze hoofdsponsor, maar je wilt dat iedereen dat ook zo ervaart. We hebben alle leden nodig om een gezonde vereniging te draaien. Aan de andere kant krijgt de vereniging veel aantrekkingskracht door de topsport. Er komt publiek op af, waardoor er meer belangstelling ontstaat. Je trekt ook weer betere spelers aan waardoor we alle teams goed kunnen blijven bezetten. Daarnaast wil je aansluiting hebben tussen je teams onderling, zodat op termijn ook je eigen kweek door kan groeien.”

Steun van publiek

Het is nog niet duidelijk of de competitie wordt hervat en zal worden uitgespeeld. “Het zou triest zijn voor de teams die op kampioenschap staan, als de competitie niet hervat wordt. Ons derde team staat bijvoorbeeld ruim aan kop. Dat was vorig jaar ook zo, toen stevenden we ook op meerdere kampioenschappen af. Overigens heeft ons eerste team wel doorgespeeld in coronatijd, maar zonder publiek is het wel kil. De steun van het publiek maakt het, dus we missen onze vaste kern heel erg. 

BC Drop Shot staat nu derde in de kampioenspoule. “Als we derde blijven, doen we mee in de play-offs voor het landskampioenschap. Dat was ook de insteek aan het begin van het seizoen. We hebben individuele topspelers, die weliswaar voor BC Drop Shot uitkomen, maar wel over de gehele wereld belangrijke toernooien spelen om een goede individuele ranking te halen of blijven houden. Hun deelname aan WK’s EK’s en misschien wel Olympische spelen hangt daarvan af. Regelmatig valt zo’n individuele uitzending naar een belangrijk toernooi samen met een wedstrijd. Dan mis je zomaar enkel cruciale spelers, waardoor je team behoorlijk verzwakt. Onze teammanager en coach puzzelen elke wedstrijd weer met de opstelling.”

Verenigen

De coronomaatregelen hebben zowel positieven als negatieve effecten voor de vereniging. “Positief is dat onze leden gelukkig heel trouw zijn. We hebben echt een vaste kern aan trouwe leden, die gewoon hun contributie hebben doorbetaald. We hebben onze trouwe leden als compensatie wel een kleine contributieverlaging gegeven. We spelen onze wedstrijden in een particuliere hal, en de eigenaar heeft voor ons de huur vrijgesteld. Onze trainers worden per aanwezigheid betaald, wat de kosten ook verlaagt. Ook het shuttleverbruik is lager. Als dan wel de contributie doorloopt, blijft er wel geld in de kas. Per saldo ben ik financieel gezien dus niet zo somber. Sterker, de club heeft er nog nooit zo goed voorgestaan, maar het gemis van mensen, de sfeer en de trainingen stemt ons allemaal niet zo vrolijk. Gelukkig biedt de heropening wel weer licht om te doen wat we het liefst doen: verenigen!”, aldus voorzitter Robert Hoogland.

Tekst: Nico Mos

Meest gelezen

Het Haagse Hout van deze week