Dirk van den Broek rust als eerste supermarkt personeel uit met bodycams

Nieuws
De bodycam wordt aangezet als er een dreigende situatie is.
De bodycam wordt aangezet als er een dreigende situatie is. (Foto: pr)

Na een succesvolle pilot, rust Dirk van den Broek als eerste supermarktketen in Nederland haar medewerkers in veertig winkels uit met een bodycams. De keten verwacht dat het de-escalerend werkt als de persoon die zich misdraagt, zichzelf meteen terugziet op een scherm.

De bodycams worden ingezet bij gespannen of dreigende situaties. In zo’n geval kan één van de getrainde medewerkers de bodycam aanzetten. De medewerker vertelt aan de betreffende persoon dat de bodycam is aangezet. Vanaf dat moment neemt hij beeld en geluid op, maar ziet de klant voor wie de cam is aangezet, zichzelf terug op het scherm. Net als bij andere camera’s in de winkel, worden beelden en geluid alleen opgeslagen en gebruikt indien dat nodig is voor overhandiging aan de politie bijvoorbeeld.

Succesvolle pilot

De supermarktketen ziet de kleine camera’s als een extra middel om incidenten in de winkels waarbij de veiligheid van personeel in het geding is, tegen te gaan. Ervaringen in de sector (en daarbuiten) wijzen uit dat de bodycams met scherm, waardoor iemand op beeld geconfronteerd wordt met het eigen gedrag, de-escalerend werken, stelt supermarkt Dirk van den Broek. Aan de introductie van de bodycams, ging een succesvolle pilot in 2023 vooraf.  

Aanvulling

Marcel Huizing, algemeen directeur Dirk van den Broek: “Als supermarkt hebben we verantwoordelijkheid voor klanten en onze medewerkers. Voor preventie hebben we altijd gebruikgemaakt van cameratoezicht in de winkels. De bodycams zijn voor ons een aanvulling op de werkvloer om dreigende situaties snel te de-escaleren, want elk incident is er één te veel.”

Winst voor iedereen

Wanneer er gede-escaleerd kan worden, levert dat winst op voor iedereen. Dat geldt ook voor de persoon in kwestie die vaak eerder tot inkeer komt met de inzet van de bodycam, zo blijkt onder andere uit de pilot en onderzoek. Met de bodycams hebben de medewerkers in een Dirk-winkel daarom vanaf nu een extra middel om een dreiging weg te nemen.

De bodycam op de winkelvloer is anders dan de standaard bodycam die men al jaren kent bij bijvoorbeeld de politie en de NS. Hier registreert de camera beelden die later in de rechtszaal als bewijsmateriaal gebruikt kunnen worden. Bij de bodycam zoals Dirk van den Broek die introduceert, ziet iemand die zich misdraagt, zichzelf direct terug op het scherm van de bodycam. Daarnaast wordt bij de bodycams die Dirk gebruikt geluid opgenomen.