Beste zorg voor vaatpatiënten door krachtenbundeling ziekenhuizen in de regio

Zorg
V.l.n.r. Abby Schepers en Marin Schalij (LUMC), Wolter Hoffmann en Carina Hilders (RdGG) en Daniël Eefting en Ingrid Wolf (HMC)
V.l.n.r. Abby Schepers en Marin Schalij (LUMC), Wolter Hoffmann en Carina Hilders (RdGG) en Daniël Eefting en Ingrid Wolf (HMC) (Foto: HMC/Amber Oomen)

Krachten bundelen om de kwaliteit van zorg te verbeteren en in de toekomst betaalbaar te houden. Dat is wat Haaglanden Medisch Centrum (HMC) en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) al vier jaar deden op het gebied van zorg voor vaatpatiënten. Het Reinier de Graaf Gasthuis sluit zich nu bij deze samenwerking aan. 

HMC en LUMC werken sinds 2020 al samen in het Universitair Vaatcentrum (UVC) Leiden | Den Haag. Zij behandelen op beide locaties hoogcomplexe zorg, zoals een behandeling of operatie aan de halsslagader of aorta. Ook de onderwijstaken en wetenschappelijke onderzoeken worden gezamenlijk opgepakt.
Reinier de Graaf Gasthuis uit Delft sluit zich nu bij het UVC aan onder de noemer van UVC West. De regionale samenwerking in het vaatchirurgische netwerk past goed bij de doelstellingen van het Integraal Zorgakkoord (IZA), waarbij ziekenhuizen hebben afgesproken om de krachten te bundelen om de kwaliteit van zorg te verbeteren en in de toekomst betaalbaar en toegankelijk te houden.

Groeiende zorgvraag

“Door de samenwerking binnen het UVC zijn wij in staat om aan de groeiende zorgvraag te voldoen en tegemoet te komen aan de verwachtingen die het IZA met zich meebrengt”, legt vaatchirurg Abby Schepers van LUMC uit. Hij verwacht dat de samenwerking ook een goede basis is voor verdere samenwerking met de andere ziekenhuizen in de regio op het gebied van vaatzorg.

Ondertekening

In HMC Antoniushove tekenden de bestuursvoorzitters Ingrid Wolf (HMC), Martin Schalij (LUMC) en Carina Hilders (RdGG) woensdag 24 april een intentieverklaring over de voorgenomen samenwerking. Het streven is om dit jaar een definitieve samenwerkingsovereenkomst te sluiten.
De samenwerking betekent dat de specialisten van de drie ziekenhuizen werken volgens een gezamenlijke visie op vaatchirurgie. In de praktijk kunnen medisch specialisten daardoor makkelijker overleggen, of patiënten naar elkaar doorverwijzen.

Drie locaties

De vaatchirurgen van het UVC werken vanaf drie locaties in Den Haag, Leiden en Delft. Om de beste zorg te bieden en de meeste patiënten te kunnen helpen, kan het voorkomen dat patiënten op de ene locatie hun zorg starten en op een andere locatie worden geopereerd. In dat geval gaat de behandelend arts met de patiënt mee. “De patiënt staat centraal en de patiënt houdt dus altijd de regie”, verzekert vaatchirug Wolter Hoffmann van het Reinier de Graaf Gasthuis.

Netwerk

Volgens vaatchirurg Daniël Eefting van HMC is de uitbreiding van de samenwerking geen einddoel, maar een mooie start om ook andere zorginstellingen in de regio bij hen aan te sluiten “zodat een vaatchirurgisch netwerk in de regio ontstaat waar we onze patiënten het beste kunnen helpen.”