Afbeelding
Foto: PR

“Aandacht voor het kind staat voorop bij Haagse Hout”

Sport

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst is een spreekwoord dat opgaat bij voetbalvereniging Haagse Hout. Jeugdvoorzitter Monica van Gessel, die al ruim dertig jaar werkzaam is bij de vereniging, vindt luisteren naar kinderen altijd het belangrijkste. Ze draagt na dit seizoen het stokje over aan Bas de Vries.

Ze begon ruim dertig jaar geleden bij de voetbalverenging Haagse Hout als leidster bij haar voetballende dochters. Nu, zes voorzitters verder, wil ze graag alleen nog langs de lijn staan bij haar kleinzoon die ook bij Haagse Hout voetbalt. “Ik ben zeker al 15 jaar jeugdvoorzitter geweest”, vertelt ze, “dus je kunt zeggen dat er stabiliteit is bij het jeugdbestuur van Haagse Hout. Ik vond het altijd belangrijk dat kinderen geloofd werden. Als een kind een verhaal aan je vertelt, of dat nou leuk is of niet, moet je er altijd aandacht aan besteden. Ook vind ik het belangrijk dat je eerlijk bent tegen kinderen”. 

Ze roemt de sfeer bij vereniging. “Ik denk dat het bij Haagse Hout één grote familie is. Een kleine familiare vereniging”. “Vooral in de jeugd kent iedereen elkaar”, vult Bas de Vries, die haar gaat opvolgen, aan. “Ieder jeugdlid kent ook Monica, omdat zij hier al jarenlang rondloopt.”

Plezier

Haagse Hout heeft op dit moment negen jeugdteams. “Een team traint alleen maar en dat is de JO9, omdat in de coronatijd dat team niet wilde voetballen”, vertelt Monica. “Uitgezonderd een J019 en J011 hebben wij in elke leeftijdscategorie een jeugdteam”. “De jeugd speelt op een aanvaardbaar niveau”, vult Bas aan. “We streven ernaar om ze beter te krijgen en op het niveau te laten spelen waar ze thuishoren”. 

Monica: “Het belangrijkste is dat je als kind plezier hebt in wat je doet. En nog belangrijker is voor de volwassenen die de kinderen training geven ze nog beter te maken. Want als je het niveau goed aankan, vind je het altijd leuker om op een hoger niveau uit te komen. Bij de J08 tot en met J010 wordt er viermaal per jaar gekeken of ze in dezelfde klasse blijven voetballen of dat ze lager of hoger moeten uitkomen.”

Talenten

Monica vervolgt: “En er lopen hier zeker talentjes rond. We hebben er één gehad die naar ADO Den Haag ging. Ook een andere jeugdspeler ging eerst naar ADO, maar die maakte al vrij snel de overstap naar Feyenoord. Zoiets is natuurlijk prima voor onze club”. Bas: “Zeker voor een relatief kleine vereniging als Haagse Hout hebben wij wel onze naam gevestigd. Scouts weten voortaan hun weg te vinden naar onze jeugd, dus dat motiveert wel.”

Tekst: Nico Mos

Meest gelezen

Het Haagse Hout van deze week