Nieuw: wandeling voor sportievelingen door Den Haag

Nieuws
Tangui van Schingen en wethouder Hilbert Bredemeijer doen de 'Tangui'
Tangui van Schingen en wethouder Hilbert Bredemeijer doen de 'Tangui' (Foto: Arjan de Jager)

Er zijn al heel wat stadswandelingen, maar één waarbij je historische sportfeitjes komt te weten en je jezelf ook nog eens in het zweet kan werken, is nieuw in Den Haag. Donderdag 25 april werd deze sportwandeling gelanceerd door wethouder Hilbert Bredemeijer en wereldkampioen Tangui van Schingen. 

Uiteraard gebeurde dat op sportieve wijze. Aan de rand van de Hofvijver waagden wethouder Hilbert Bredemeijer en andere aanwezigen zich, onder aanvoering de Haagse topsporter, aan de door Tangui zelf bedachte behendigheidsoefening de ‘Tangui’. Daarbij spring je op vanuit een squat en landt dan je op één been. “Hierbij wordt je balans flink op de proef gesteld, iets wat voor mij van groot belang is tijdens mijn freerunningwedstrijden”, aldus Tangui. 

Historische feitjes

De sportwandeling combineert weetjes, historische feiten, wandel-en-winvragen en leuke oefeningen. Vanaf startpunt The Hague Info Store op station Den Haag Centraal, loopt de route onder andere langs het Malieveld (waar men in de 16e-eeuw het balspel ‘maliën’ speelde), de Kazernestraat (waar één van de oudste kegelbanen van Nederland is gevestigd) en de Hofvijver (waar in 2015 nog het wereldkampioenschap beachvolleybal werd gehouden). 

Bewegen

Op elk punt worden deelnemers uitgedaagd om zelf te gaan bewegen. Zo kun je bijvoorbeeld balansoefening de ‘Ooievaar’ doen, krachtoefening de ‘Haagse kakker’, springoefeningen het ‘Haagse hopje’ of coördinatie-oefening de ‘Goldband’. En de echte sportievelingen kunnen zichzelf uitdagen met de hierboven beschreven behendigheidsoefening de ‘Tangui’.  De wandeling sluit af op het Plein.

Prijzen

De route is een kleine vier kilometer lang en duurt, inclusief oefeningen, ongeveer anderhalf uur. Als extra uitdaging worden er onderweg vragen gesteld. Stuur je het goed ingevulde vragenformulier in, dan maak je kans sportieve prijzen.

Daarnaast ontvangen de eerste 100 deelnemers een unieke sporthanddoek op vertoon van de wandeling op je telefoon en een foto van de oefening bij Paleis Noordeinde. Het handdoekje kun je ophalen bij The Hague Info Store.

Productie

Deze wandeling is gemaakt en bedacht door The Hague & Partners, in opdracht van de gemeente Den Haag. Met dank aan auteur Theo Bollerman voor de historische informatie uit zijn serie ‘Sportstad Den Haag al eeuwen onverslaanbaar’.

De gratis wandelroute ‘Sportwandeling, Workout en Win’ staat live op denhaag.com/sportwandeling.

“Ik kijk er naar uit veel Haagse sportliefhebbers op de route te zien”, zegt wethouder Bredemeijer.