Japanse Tuin
Japanse Tuin Foto: Fleur Beemster

Japanse Tuin dit najaar weer open voor publiek

Algemeen

Het geduld van veel Hagenaars is op de proef gesteld en wordt rijkelijk beloond. De Japanse Tuin op Landgoed Clingendael gaat in het najaar weer open. Van 15 oktober tot en met 30 oktober kun je genieten van de esdoorns, de vele soorten mos en de roestige herfstkleuren.

Na coronatijd waarin de tuin dicht moest blijven, zou de Japanse Tuin in het voorjaar weer opengaan. Helaas voor alle liefhebbers, bleek een sperwer in de tuin te broeden. Deze bijzondere, beschermde roofvogel komt weinig meer voor in Nederland. Ze moest in alle rust kunnen broeden. En dat deed ze! De sperwer kreeg vier jongen en bracht ze in de Japanse Tuin groot.

“Nu het broedseizoen voorbij is en de jongen zijn uitgevlogen, kan de tuin open voor publiek. De kans is groot dat de sperwer volgend jaar weer een nieuw plekje uitzoekt om een nest te bouwen. Een sperwer is iets minder honkvast dan bijvoorbeeld een gierzwaluw”, zegt stadsecoloog Esther.

De komende tijd wordt er hard gewerkt aan het onderhoud van de tuin zodat de veertig verschillende soorten mos, de sierkersen, de kamperfoelie op bamboestokken, de rode Japanse esdoorns en gele azalea’s er weer mooi bijstaan. De tuin staat vol bomen en planten van soms wel meer dan 100 jaar oud. De Japanse Tuin is de oudste Japanse tuin van Nederland. En, met een oppervlakte van 6.800 vierkante meter is het ook nog eens de grootste van ons land.