Patrick Schotvanger gaat naar het EK Petanque in Frankrijk

Sport
Na 28 jaar te hebben gevoetbald, koos Patrick voor petanque
Na 28 jaar te hebben gevoetbald, koos Patrick voor petanque (Foto: Fer Korver)

ZUID-SCHARWOUDE – Na ruim 28 jaar voetbal, maar door een knieblessure moest stoppen, kwam op toevallige wijze de sport petanque om de hoek kijken. Via verenigingen in Langedijk en Alkmaar werd Patrick Schotvanger lid van het Haarlemse PUK dat enkele weken geleden kampioen van de Topdivisie werd. PUK mag als kampioen van Nederland naar het EK, dat in november in Frankrijk wordt gehouden.

“Ik heb tot mijn 33ste gevoetbald bij Alkmaarsche Boys,” zegt Patrick Schotvanger. “Een mooie tijd gehad. Vanaf de jeugd, ik was net vijf jaar, tot de senioren. Op mijn zeventiende gedebuteerd in het eerste elftal en later nog de switch gemaakt naar de zaterdagafdeling. Maar een kapotte knieband maakte een einde aan een lange periode voetbal. In 2000 verhuisde ons gezin naar Zuid-Scharwoude en enkele jaren later, in 2007, werd petanque mijn nieuwe hobby en dat was een grote uitdaging.”

Sceptisch

Het gesprek met overbuurman Jos Bunel zou een verandering brengen in het leven van Patrick. “Ik zat op de bank voor het huis. Heerlijk te genieten van het zonnetje toen de buurman op me af kwam en vertelde over zijn lidmaatschap van de Langedijker Petanque vereniging. Of het iets voor mij was. Ik reageerde nogal sceptisch, maar ging wel met hem mee en ik ben gebleven. Ik ben na een jaar vertrokken naar Celeritas, omdat daar meer ambitie was om de top te halen. Na vijf jaar in Alkmaar te hebben gespeeld, werd ik benaderd door ex-Langedijker Edward Vinke, in het bezit van vele Nationale titels, en al speler van PUK, of ik het wat vond om voor de club uit Haarlem uit te komen. Dat was op dat moment de kampioen van Nederland. Nou, ik hoefde hier niet lang over na te denken en met een positieve bevestiging van het thuisfront speel ik sindsdien voor deze vereniging. Op dit moment trainen wij twee à drie keer per week en spelen we één à twee keer in het weekend. Nationaal, maar ook internationaal.”

Eerste team

Maar spelen op het allerhoogste niveau van Nederland kan niet zomaar. “Ik heb goed gekeken hoe er tactisch werd gespeeld op het allerhoogste niveau. Ik maakte al meteen deel uit van het eerste team.” Mensen denken vaak dat petanque hetzelfde is als jeu de boules. Maar er is duidelijk een verschil. Jeu de Boules is een verzamelnaam waaronder onder andere petanque en sportboules onder vallen. In de volksmond wordt door de recreant vaak jeu de boules genoemd en de wedstrijdspelers noemen het petanque. Topsport. Petanque wordt in Frankrijk, de bakermat van het petanque, met name in de Provence veel gespeeld op grote pleinen in steden en dorpen. Naast de 350.000 bondsleden zijn in Frankrijk ongeveer 17 miljoen vrijetijdsspelers actief. Bij ons in Nederland is dat stukken minder. Tussen de 18.000 en 20.000 beoefenaars zijn lid van de Bond.”

Carre d’Honneur

Petanque Union Kennemerland (PUK) is een van de grootste jeu-de-boulesvereniging van Nederland. Zo’n 250 leden waarvan zeker driekwart wedstrijdspelers. “We hebben veertig buiten- en twintig binnenbanen. Een mooi complex waarbij we veel andere mensen ontmoeten. Op de baan, in onze grote gezellige bar of op ons terras, met uitzicht op ons Carre d’Honneur. Onze vereniging bestaat uit zowel vrouwen als mannen, jonge talenten en geroutineerde veteranen. Maar ook recreanten en zelfs meervoudig Nederlands en Europees kampioenen.”

Frankrijk

“We hebben een fantastisch seizoen gehad dat eindigde met het kampioenschap. Voor mijzelf is dit Landkampioenschap mijn eerste echte titel.” Door dit resultaat plaatste PUK zich voor het EK in Frankrijk. “We spelen de Europacup in het grootste boulodrome ter wereld. Er doen 32 landskampioenen mee, waaronder Frejus, de kampioen van Frankrijk. Dat wordt een absolute uitdaging. De eerste acht hebben een beschermde status en komen elkaar pas tegen in de kwartfinales. Wij, als Nederlandse club, hebben dit voorrecht ook, door eerder behaalde resultaten. Als voorbereiding voor dit EK gaan we ongetwijfeld extra trainingen inlassen. We willen in Frankrijk goed voor de dag komen. De verwachting is dat tijdens dit EK heel veel toeschouwers op af komen. Tijdens een eerder EK in Monaco eindigde PUK als vierde en viel dus net buiten een podiumplaats.”

He EK Pentanque vindt plaats van 9 tot 12 november in het plaatsje Saint-Yrieix-Sur-Charente in Noord-Frankrijk.

Door: Ruud de Waard

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding