Stage in Vejstrup top voor springploeg TTL

Sport
Stage in Denemarken levert TTL hoger niveau en mooie herinneringen op
Stage in Denemarken levert TTL hoger niveau en mooie herinneringen op (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK / DENEMARKEN - Het trampolineteam van Turn Totaal Langedijk staat al een kwart eeuw nationaal aan de top. Dat gaat niet vanzelf, er wordt serieus getraind. Maar aan de basis van dat jarenlange succes staat vooral het plezier.

Dat komt onder meer tot uiting tijdens de jaarlijks georganiseerde vijfdaagse trainingsstage in het buitenland. De teller van het aantal trips stond tot nu toe op negen en dit keer ging de tiende reis naar Vejstrup in Denemarken. Scandinavië is bij uitstek de plek om deze sport te beoefenen omdat daar accommodaties zijn van topniveau.

In Denemarken zijn zo’n 240 ‘Efterskoles’. Dat zijn private kostscholen waar jongeren van ongeveer 16 jaar hun tiende klas als een soort tussenjaar doorbrengen, voordat ze aan een vervolgopleiding beginnen. De helft van de jeugd kiest ervoor om daar doordeweeks te wonen en te leren. Maar wat ze vooral triggert om een heel schoolseizoen elke week van huis te zijn, is dat ze met leeftijdsgenoten iedere dag bezig kunnen zijn met hun favoriete sport, kunst of muziek.

Vejstrup Efterskole heeft het trampoline- en tumblingspringen als specialisatie en TTL had deze locatie daarom een half jaar geleden vastgelegd. Er werd naar uitgekeken want elke voorgaande editie was tot nu toe een geslaagd sportfeest. De éénendertig geselecteerde dames en heren hadden de meivakantie dus al lange tijd met een uitroepteken in de agenda staan. Negen van hen kwamen van buiten de vereniging, TTL had zoals ook voorgaande keren enkele goede sporters van andere clubs in Nederland uitgenodigd om aan te sluiten. Deze stage was ook nog eens voordeliger dan de voorgaande, het trainen en overnachten was namelijk gratis dit keer. Alleen het eten en drinken moest worden betaald en dat werd door een professionele keuken verzorgd. De trampoline- en tumblingspringers konden zich zo dus volledig focussen op sporten en lol maken.

Maandag 29 april vroeg in de ochtend gingen negen volgepakte auto’s op pad. Na een filevrije rit en een gastvrije ontvangst bij aankomst, volgde dezelfde avond meteen de eerste training. Die was vooral bedoeld om wat gevoel te krijgen bij de accommodatie en de toestellen. De sporthal voldeed aan alle verwachtingen.

Voor een vrije middag en de avonden had een deel van het team een mooi vermaakprogramma opgezet, in goede balans met de acht geplande trainingen. De sporters hadden hun doelen vooraf opgeschreven en tot en met donderdag werden die stuk voor stuk afgevinkt. Soms werd er geschaafd aan de techniek van een onderdeel dat al werd beheerst maar met name de jongere talenten hadden zich voorgenomen om op deze ideale plek nieuwe, complexe sprongen te leren. En dat lukte meer dan uitstekend want de week zat propvol met dubbele, drie- en zelfs viervoudige salto’s en ontelbaar veel schroeven. Afgemat maar voldaan bij thuiskomst keken alle deelnemers meteen alweer uit naar editie nummer elf in 2025. 

Kijk voor meer informatie op www.turntotaallangedijk.nl