Vroeger was je anders XXL bij Hudson wordt opnieuw een avond vol goud

Uitgaan
Ray Lier (l.) van De Gouden Fietstour en Danny van den Bergh van Hofstad Boekingen hebben de handen ineen geslagen om weer een echt topfeest neer te zetten.
Ray Lier (l.) van De Gouden Fietstour en Danny van den Bergh van Hofstad Boekingen hebben de handen ineen geslagen om weer een echt topfeest neer te zetten. (Foto: Debbie van Eijk)

Het begon allemaal in een klein cafeetje in het centrum van Den Haag. Of eigenlijk begon het met gouden fietsen. De gezelligste buschauffeur van Den Haag wist die twee samen te smeden tot een jaarlijks knalfeest: ‘Vroeger was je anders XXL’. Op 13 april vindt de vierde editie plaats bij Hudson, net over de rand van Poeldijk. Grondlegger Ray vertelt meer over het ontstaan van deze gouden avond. En wat helemaal goud is: er zijn nog kaarten beschikbaar.

In 2017 ging buschauffeur Ray Lier een samenwerking aan met Cycle and the City: een fietstour op gouden fietsen door Den Haag, Scheveningen en Delft.

Vierenhalf uur die voorbij vliegen, dat is hoe de fietstours zijn opgezet. Geen stoffige verhalen, maar echte humor met een Haags accent en op meerdere plekken onderweg een hapje en een drankje. Deelnemers leren net even de verborgen plekjes van de stad kennen. Als kers op de taart doe je mee met een toneelstukje en feestje op het einde. Er is dus voor ieder wat wils, en dat verklaart de enorme populariteit van de Gouden Fietstours. Ze worden geboekt door grote groepen van acht tot wel honderdtwintig mensen, met zowel jonge als oudere deelnemers: “Laatst fietste er een dame van 92 mee.”

Het Gouden Fietsenlied

Ray is een rasverteller en een entertainer. Naast zijn eigen onderneming werkt hij 32 uur als buschauffeur. Ook dat is nooit saai. 

Hij vertelt: “Ik doe weleens een sightseeing, vertel over hoe het Haagse bakkie is ontstaan en ik heb ook weleens Het Gouden Fietsenlied gezongen in de bus.”

Het Gouden Fietsenlied, geschreven door Gouden Fietstour-gids Gerard Kester, is onlosmakelijk verbonden aan de tours, die in Den Haag altijd eindigen bij Café ‘Vroeger was je anders’: “Aan het einde van de tour crossen we met fiets en al het café binnen. Het Gouden Fietsenlied (ook op Spotify te vinden, red.) wordt gedraaid; een herbeleving van wat mensen zien in de tour. En meestal rollen ze pas om half 3 naar buiten toe.”

Binnen anderhalve week waren er 750 kaarten verkocht. Maar we hadden geen line-up, niks

Er kwam steeds meer vraag naar een grotere versie van het feest. En zo ontstond het idee voor Vroeger was je anders XXL. De eerste editie was in 2020, bij De Veiling in Poeldijk. Ray: “Binnen anderhalve week waren er 750 kaarten verkocht. Maar we hadden geen line-up, niks. Alleen mijn neef kwam draaien - een erkende DJ bij Radio 10 - en mijn oom, de maker van onder andere ‘Lief, klein konijntje’. Ik heb zelf drie uur staan draaien met mijn Spotify-lijstje.”

Juist het spontane karakter van het feest bleek een enorm succes. “Een man die vijftig kaartjes had gekocht voor zijn bedrijf zei: ‘Ik vond dit helemaal geweldig, volgende keer koop ik honderd kaarten.’”

In 2022 kon het feest voor de tweede keer plaatsvinden. Dit keer koos Ray voor Hudson aan de Poeldijkseweg. Het thema werd natuurlijk goud, net als de gouden fietsen. Daarom kwam het goed uit dat hier al gouden kroonluchters hingen.

Het feestje begint buiten al

“In het Westland zeggen ze altijd ‘Helemaal goud’”, licht Ray toe. “En het is een verwijzing naar de gouden koets.” Een laatste associatie met goud: Rays eigen likeurtje, Het Vroegertje. Zowel in Flügel-formaat als 0,7-fles verkrijgbaar. Op het grote feest, 13 april kunnen gasten het volop drinken. Wat dan ook goud is: de dresscode. En de fietsen aan het plafond. Want gouden fietsen horen er natuurlijk helemaal bij.

Later ‘vroeger anders’

Dit jaar wordt er nog grootser uitgepakt dan in 2023. Zo is niet alleen de vertrouwde gouden photobooth er, maar is er ook een pianoband. En: “Het feestje begint buiten al, met een leuke ontvangst voor de deur.” Hoe precies, dat is nog een verrassing.

Wat verder anders is: het logo en de huisstijl van het feest. Dat is te danken aan Danny van den Bergh, die samen met zijn broer Freddy verantwoordelijk is voor Hofstad Boekingen. Met zijn bedrijf helpt Danny dit jaar voor het eerst bij de organisatie. Zo zorgde hij voor een stukje professionalisering.

Wat verder in de toekomst ‘vroeger anders’ zal zijn: de naam van de fietstour. Die verandert na zeven jaar van Cycle and the City naar De Gouden Fietstour.

Maar het spontane, laagdrempelige karakter van Vroeger was je anders XXL, de grote kracht ervan, blijft behouden. Vorig jaar waren er twaalfhonderd bezoekers. Op moment van schrijven zijn er nog een paar honderd kaarten te koop.

Gouden acts en sponsors

Er staan flink wat leuke acts op het programma. Zoals Captain Midnight in een 4-mansformatie, DJ Henkie (en drie andere DJ’s), zangers Rico Houtman, François Pieters, Irvine en Janah Louard. Ook geeft DJ Djemaica (bekend van de real life-serie Camping de Wildernis) een spetterend optreden.

De dank van Danny en Ray gaat uit naar de meer dan tien sponsoren die het feest mede mogelijk maken. Danny: “Het enige wat nog ontbreekt voor het feest is een hoofdsponsor.” Een bedrijf dat zich verbinden wil aan dit gouden initiatief en daarmee tal van voordelen geniet: onder meer een vermelding als hoofdsponsor op het grote buitenscherm van Hudson.

“Eén ding is zeker: het wordt 13 april één grote gezellige boel, dat is het allerbelangrijkste”, benadrukt Ray. En vooral: een avond vol goud voor jong en oud!

Check voor de volledige line-up en meer info over het feest: www.vroegerwasjeandersxxl.nl.