De leerlingen van het Pleysier College Oosterbeek hebben er duidelijk lol in.
De leerlingen van het Pleysier College Oosterbeek hebben er duidelijk lol in. (Foto: Arnaud Roelofsz)

Gemeente Den Haag doet ook dit jaar weer gooi naar titel bij NK Tegelwippen

Leerlingen van het Pleysier College Oosterbeek in Transvaal legden onlangs een geveltuin van 50 meter aan langs hun school. Daarmee trapten zij het NK Tegelwippen af, meldt website hethaagsegroen.nl. 

Het NK Tegelwippen is een landelijke wedstrijd tussen steden om zoveel mogelijk stenen voor planten te vervangen. Den Haag werd twee jaar op rij, in 2021 en 2022, kampioen bij dit NK. 

Bij de school Pleysier College Oosterbeek zijn voor de aftrap van het NK 250 stoeptegels met een schop uitgehaald, er is een geul uitgegraven en nieuwe aarde toegevoegd. Scholieren Nabil, Philip, Samantha, Joyce en Noa en andere leerlingen zetten de planten in de grond. "Het is zweten, maar door de planten krijgt de straat meer kleur”, zegt Nabil. De school ligt in Transvaal, een van de meest versteende wijken van de stad. "Ik ben blij. Planten zijn goed voor de vlinders en bijen”, zegt Philip. De scholieren krijgen hulp van vrijwilligers van ADO Groen, wethouder Robert Barker van Buitenruimte, Dierenwelzijn en Milieu en directeur Joris Wijsmuller van Duurzaam Den Haag.
Wethouder Robert Barker: "Het is mooi om met jongeren zo'n lange geveltuin aan te leggen. De komende jaren zet Den Haag volop in om versteende wijken groener te maken. Daar hebben we bewoners, scholen en andere organisaties bij nodig."
Den Haag werd in 2021 en 2022 Nederlands Kampioen bij het NK Tegelwippen. Joris Wijsmuller, directeur Duurzaam Den Haag: "Ook dit jaar gaan we weer full swing aan de slag voor de titel en een groener Den Haag!”
Iedereen kan meedoen door tegels in de tuin te wippen en in te ruilen voor gratis planten. Kijk voor meer informatie op de website van Operatie Steenbreek | Duurzaam Den Haag. En geef het aantal gewipte tegels door op via de site van het NK Tegelwippen. Dat kan tot en met 31 oktober.


Afsluiting Spoortunnel

Vanwege werkzaamheden is de Spoortunnel, onderdeel van de Sijtwendetunnel tussen 1 en 13 april doordeweeks afgesloten, van zondag 21.00 uur tot zaterdag 06.00 uur. In de weekenden is de tunnel in beide richtingen open. Rijkswaterstaat vervangt van 4 februari tot en met 18 mei 2024 de verlichting in de Sijtwendetunnel (N14) in Leidschendam-Voorburg. Het verkeer wordt tijdens de werkzaamheden omgeleid.