Vanaf 1 januari 2025 mogen alleen nog elektrische bestelbussen en vrachtwagens het centrum van Den Haag in.
Vanaf 1 januari 2025 mogen alleen nog elektrische bestelbussen en vrachtwagens het centrum van Den Haag in. (Foto: Pixabay)

Ontwerp Verkeersbesluit voor zero-emissiezone ligt ter inzage

Vanaf 1 januari 2025 is het centrum van Den Haag verboden terrein voor zakelijke bestel- en vrachtauto's rijden die CO2 uitstoten. Elektrische of waterstofaangedreven voertuigen zijn wel toegestaan. Voor oudere voertuigen geldt een overgangsregeling. Sinds vrijdag 15 maart ligt het ontwerp verkeersbesluit voor deze zero-emissiezone ter inzage.

De zero-emissiezone bevindt zich in de Centrumring van Den Haag, inclusief de binnenkant van de Centrumring (S100), het Telderstracé (S200) en de S103. Het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) Westeinde valt buiten de zone. Wie wil weten of zijn of haar bestel- of vrachtauto nog in de zero-emissiezone mag rijden, kan de kentekencheck doen op www.logistiek070.com.

Ontheffingen

Particulieren met een bestel- of vrachtauto voor privégebruik kunnen een ontheffing aanvragen. Ook zijn er ontheffingen voor plug-in hybride vrachtauto's, bijzondere voertuigen of vanwege lange levertijden, financiële omstandigheden en de hardheidsclausule. Voor voertuigen die sporadisch in de zone komen, kan maximaal 12 keer per jaar een dagontheffing worden aangevraagd. Meer informatie op: www.opwegnaarzes.nl/vrijstellingen.
Om het aanvragen van een ontheffing te vereenvoudigen, wordt er gewerkt aan een digitaal Centraal Loket. Dit loket is medio 2024 beschikbaar voor alle deelnemende gemeenten met een zero-emissiezone.
Het ontwerp Verkeersbesluit voor de zero-emissiezone ligt tot en met 12 april ter inzage. Inwoners van Den Haag kunnen hun mening geven via e-mail naar zezonecentrum@denhaag.nl.