PFOS in sloot mogelijk van brandblusbedrijf

De bron van de ernstige PFOS-vervuiling in een sloot in Leidschenveen is vermoedelijk afkomstig van een bedrijf dat brandblussers onderhoudt en blustrainingen geeft. Dat concludeert het Openbaar Ministerie na onderzoek. 

Vorig jaar meldde Pointer, het onderzoeksplatform van KRO-NCRV, dat in een sloot op het bedrijventerrein Forepark de toen hoogste concentratie PFOS van heel Nederland was aangetroffen. Ook het water in de aangrenzende wijk Leidschenveen bleek vervuild. Buurtbewoners en de politiek waren stomverbaasd. Na de publicatie van Pointer deed een buurtbewoner aangifte tegen een ‘onbekende vervuiler', waarop de politie een onderzoek instelde naar de oorzaak van de vervuiling. Hieruit komt het brandblusbedrijf als mogelijke veroorzaker naar voren.

Op basis van dat onderzoek concludeert de officier van justitie echter dat het bedrijf strafrechtelijk geen verwijt kan worden gemaakt omdat de vervuiling niet met opzet is veroorzaakt. Dat blijkt uit een brief van de officier van justitie in handen van Pointer. Een verkeerd afgesloten afvoer van de spoelbak zorgde ervoor dat de PFOS uit oude blussers niet in het riool maar in de sloot terecht kwam. Intussen is de spoelbak niet meer op de hemelwaterafvoer aangesloten. Ook is het volgens het OM aannemelijk dat het brandblusbedrijf niet de enige veroorzaker van de vervuiling is. 'In het verleden hebben meer bedrijven op het Forepark gezeten.' De gemeente heeft ontdekt dat meer ondernemingen op het bedrijventerrein niet goed zijn aangesloten. Onduidelijk is om hoeveel verkeerde aansluitingen het gaat en welke zorgwekkende stoffen daardoor nog meer in het oppervlaktewater terecht zijn gekomen. Wie verantwoordelijk is voor de verkeerde aansluiting wordt later bekend gemaakt, heeft een woordvoerder van de gemeente aan Pointer laten weten. De sloot is vorig jaar afgedamd, waardoor de vervuiling niet meer naar het water in de woonwijk stroomt.