Nieuw leer-werktraject voor meer deskundigheid voor de klas

Verleden week is het nieuwe leerwerktraject ‘het jonge kind’ met 17 deelnemers van start gegaan. Hiermee hoopt de Haagse Hogeschool een bijdrage leveren aan een oplossing voor het feit dat er momenteel veel onbevoegde leerkrachten voor de klas staan.

Dit traject is bestemd voor onderwijsassistenten en leerkrachtondersteuners (mbo 4- niveau), die niet direct de hele Pabo willen volgen. Zij kunnen nu in drie maanden tijd extra kennis, vaardigheden en verdieping verkrijgen rond het jonge kind. Een groot deel van het leren vindt plaats op de werkplek.
Margo Stegeman, opleidingsmanager Pabo bij De Haagse Hogeschool: “Op dit moment staan er noodgedwongen veel te veel te onbevoegde leerkrachten voor de klas. Ik ben er daarom zo trots op dat we samen met het werkveld een verdieping ‘Jonge kind’ hebben ontwikkeld. Hopelijk is dit een stap in de richting van het oplossen van het lerarentekort.”

Uit onderzoek dat de Pabo van De Haagse Hogeschool samen met Opleidingsschool Zuid-West Holland (OZWH) uitvoerde, bleek dat er juist voor onderwijsondersteuners bij de kleuters behoefte was aan extra scholing. Bovendien was er de wens om de stap naar de Pabo te verkleinen.
Deelnemers krijgen een landelijk erkend certificaat op hbo-niveau.

Er wordt nog onderzocht of het mogelijk is om ook een verdieping aan te bieden rond ‘Het oudere kind' en ‘Passend onderwijs'.