Gemeente luidt noodklok: vaccinatiegraad onder kinderen in Den Haag gevaarlijk laag

De gemeente Den Haag luidt de noodklok omdat de vaccinatiegraad onder kinderen in alle wijken in Den Haag flink is gedaald. Die is over de hele stad met circa 10% afgenomen, zo blijkt uit de laatste cijfers van GGD Haaglanden. Hierdoor dreigt een uitbraak van besmettelijke en potentieel dodelijke infectieziektes.

De stadsdelen Escamp, Laak en Centrum hebben de laagste vaccinatiegraad; onder de 75%. Dit is extra zorgwekkend omdat hier veel kinderen opgroeien. Maar ook wijken zoals Bezuidenhout en het Zeeheldenkwartier hebben een vaccinatiegraad van rond de 75%. Voor het vaccin tegen bijvoorbeeld de bof, mazelen en rode hond (BMR) is de daling onder schoolkinderen het grootst, waarbij stadsdeel Laak een vaccinatiegraad heeft onder de 65%. Om kinderen goed te beschermen tegen infectieziekten is een vaccinatiegraad van 90% nodig, voor mazelen is dit zelfs 95%.

Grote zorgen

Wethouder Hilbert Bredemeijer maakt zich grote zorgen over de daling van de vaccinatiegraad. Hij doet met klem een beroep op ouders. "De mazelen kan ernstige gevolgen hebben voor met name kleine kinderen. Van oogontstekingen tot mogelijk zelfs hersenvliesontstekingen. Als we deze duikvlucht van de vaccinatiegraad niet stoppen, dan is een uitbraak een groot risico waardoor kinderen in het ziekenhuis kunnen belanden." 

'Samen kunnen we deze ziektes de kop indrukken'

Bredemeijer vindt dat iedereen de verantwoordelijkheid heeft om alle kinderen te beschermen tegen ziektes, ook al is vaccineren een vrijwillige keuze. "Samen kunnen we deze ziektes de kop indrukken en blijvend tot het verleden laten behoren.”

Maatregelen

De gemeente Den Haag neemt extra maatregelen om de vaccinatiegraad te verhogen. Sinds begin dit jaar kunnen kinderen in Den Haag op alle negen locaties van het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) vaccins krijgen tegen ernstige infectieziektes, niet alleen in het eigen stadsdeel. Ook wordt er extra ingezet op het voorlichten van inwoners en zal er gerichter worden ingezet op bepaalde wijken. Ook vraagt wethouder Bredemeijer het Rijk om gemeenten te helpen door extra te investeren in het verhogen van de vaccinatiegraad. Volgens hem is de situatie zo acuut, dat het niet kan wachten op een volgend kabinet.