Afbeelding
Foto: PR

HDM betuigt steun aan Oekraïne met de actie ‘Sport for Peace’

Sport

Een sport for peace spandoek omhoog houden, je tegenstander op het veld een warm welkom geven en foto’s en filmpjes op social delen met hashtag #sportforpeace. Dat is wat Hockeyclub HDM onder meer de afgelopen weekenden actief deed om steun te betuigen voor Oekraïne. De actie ‘Sport for Peace’ vindt inmiddels ook bij andere sportorganisaties gehoor.

Het goede voorbeeld geven op het veld als het gaat om respect en sportiviteit. Dat was het idee van de HDM commissie Sportiviteit & Respect en oud-HDM’er Louk Burgers, die onlangs de opvallende actie ‘Sport for Peace’ lanceerden. En dat wilden ze de leden heel concreet laten beleven. De tegenstander welkom heten dus, na afloop een drankje met ze drinken en op de Blauwe kaart complimenten zetten over goed gedrag van de tegenpartij. “Sport verbroedert en verbindt en sport kan aan jong en oud laten zien hoe je met elkaar omgaat ondanks de verschillen tussen mensen”, legt Burgers uit. 

Het idee van het stimuleren van de sportiviteit binnen de club, leefde eigenlijk al langer, maar werd door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne concreet. “Toen Louk ons benaderde waren wij ook al bezig zelf een actie op te zetten”, vertelt Arjan Offerhaus van HDM. “We waren gelijk enthousiast en hebben de initiatieven aan elkaar gekoppeld. Samenwerking maakt elke actie sterker. De hashtag #sportforpeace is er toen ook aan toegevoegd, zodat slachtoffers van de oorlog in Oekraïne de foto’s op social media makkelijk kunnen vinden en er ook echt steun aan hebben.” 

“We hebben de campagne bewust ingebed in een breder perspectief om te laten zien dat sport verbindt”

Ook werd het concrete verzoek toegevoegd om geld te doneren aan Giro555 van de samenwerkende hulporganisaties. “Het is meer dan een inzamelingsactie”, benadrukt Offerhaus. “We hebben de campagne bij HDM bewust ingebed in een breder perspectief om te laten zien dat sport verbindt, waarbij de deelnemende teams de tegenstanders een warm welkom heten, het Sport for Peace-spandoek met beide teams samen omhoog houden en ook samen als teams de wedstrijd weer afsluiten. Sportiviteit en respect voor elkaar staan daarbij centraal.”

Burgers is met zijn stichting Pitztop al jaren actief om vluchtelingen die in ons land worden opgevangen in contact te brengen met Nederlanders. “Omdat ontmoeten, in contact komen met elkaar, bijdraagt aan wederzijds begrip en acceptatie.” Cultuur en sport zijn belangrijke pijlers voor deze ontmoetingen, zegt Burgers, die jarenlang actief was bij hockeyclub HDM, onder meer als medeoprichter van HDM & Maatschappij.

Olievlek

De verschillende teams van HDM hebben allemaal al meegedaan aan het vredesinitiatief van de sportwereld en zullen dat de komende maanden ook blijven doen, zegt Burgers. Al meer dan 20 andere sportclubs doen ook mee, zoals de clubs van het Sportiviteit & Respect Samenwerkingsverband in de regio Zuid Holland, de Hoofdklasse Hockeyclubs en de Haagse voetbal-, hockey-, handbal- en rugbyclubs die meedoen met het project ‘Positiviteit Scoort’. 

“Het gaat om de kracht van de herhaling. Elke keer maken we ook weer foto’s en plaatsen die op social media met de hashtag #sportforpeace. Op die manier hoop ik dat het zich als een olievlek verspreid over heel Nederland en misschien zelfs naar het buitenland.” Clubs die mee willen doen aan de campagne kunnen bij drukkerij Colorworks in de Binckhorst een actiespandoek bestellen.