Afbeelding
Beeld: Dick Maalsen

Mindful Running bij Yogaseads: “Het gaat om ervaren in plaats van presteren”

Ondernemend

Yogaseads biedt naast yoga ook andere vormen van bewegen aan. Een daarvan is Mindful Running, gericht op het genieten van hardlopen en de natuur om je heen zonder prestatiedrang.

Volgens Mindful Running trainer Dick Maalsen - voormalig docent lichamelijke opvoeding - hebben veel mensen geen idee hoe ze lopen. 

“Mindful Running gaat om bewustwording van hoe je lichaam beweegt; wat is je looptechniek en hoe haal je adem. Tijdens het lopen kijk je naar verschillende aspecten, zoals hoe land ik op mijn voeten, hoe zwaai ik met m’n armen en hoe houd ik mijn hoofd. Maar ook hoe adem ik tijdens het rennen. Door oefeningen te doen, ga je veel efficiënter lopen. Wat is de beste manier om te lopen, zonder dat het me heel veel kracht kost. Het gaat niet om het aantal kilometers of de snelheid. Dat is totaal niet belangrijk. Het gaat om ervaren in plaats van presteren. Veel mensen lopen omdat het goed is, maar ze hebben er geen plezier in. Door Mindful Running krijg je weer plezier in het lopen.”

Barbara van Dortmond, samen met Barbara Klarenbeek eigenaar van Yogaseads: “Onze slogan is ‘It’s all about balance’. Yoga helpt je om flexibeler, sterker te worden en rust te vinden in wat je doet. Daarom bieden we verschillende yogastijlen om een meer gebalanceerd leven te leiden. Mindful Running is een perfecte aanvulling op het aanbod van onze yogastudio, vooral omdat het buiten is en iedereen die hier in Scheveningen woont, blij wordt van de natuur om zich heen.”

Dick geeft zijn lessen altijd in de natuur. “Door bewust te lopen en ademen, kun je uiteindelijk veel meer genieten van de omgeving. We lopen altijd door de duinen, bos of langs het strand. Mensen die wat langer bij me lopen, zien steeds meer van hun omgeving. Je ziet een ree, vlinders of een salamander. En je hoort vogelgeluiden, zeker in het voorjaar. Je krijgt aandacht voor de seizoenen. We doen ook yoga en mindfulness oefeningen. Soms lopen we in stilte, omdat je je omgeving dan beter waarneemt. Ik neem de groep mee naar paadjes waar ze nog nooit zijn geweest. Het gaat erom dat je je lekker voelt, dat je blij bent dat je buiten bent en iets doet voor jezelf.”

Om met Mindful Running mee te doen, is het nodig dat je een basis loopconditie hebt. “Voor mensen die willen leren hardlopen of die geblesseerd zijn geweest en weer rustig willen opstarten, geven we regelmatig een beginnerscursus. Maar mensen kunnen ook privélessen afspreken.”

Mindful Running wordt op woensdagavond en zaterdagochtend gegeven. De groepen zijn klein. “Dat is een bewuste keuze, om aandacht aan de deelnemers te kunnen geven.” 

Geïnteresseerd? Kijk op de website of bel 06-45710503 voor meer informatie.

Meest gelezen

Het Haagse Hout van deze week