Afbeelding
Foto: PR

Start tweede ronde inschrijving Energie uit de Wijk Challenge

Algemeen

Bewonersgroepen met een mooi, kansrijk en vernieuwend project gericht op energiebesparing, opslag of opwekking van energie, kunnen meedoen aan de tweede ronde van de Energie uit de Wijk Challenge. Nadat er tijdens de eerste ronde in juni 130.000 euro aan drie winnende projecten werd uitgekeerd, is er nu nog 245.000 euro beschikbaar voor energieprojecten. De subsidie bedraagt maximaal 50.000 euro per aanvraag.

“De drie projecten die in juni de challenge hebben gewonnen laten zien dat er veel verschillende soorten ideeën zijn in de stad, initiatiefrijk en vernieuwend. Van jonge energiecoaches, zonnecollectoren voor betere luchtkwaliteit in huis, tot voorlichting over duurzaam eten en wonen. Ik ben benieuwd welke ideeën er nog meer zijn en nodig bewonersgroepen uit om ook mee te doen met de challenge. Samen kunnen we de overstap naar schone energie mogelijk maken. Zo maken we van Den Haag een duurzame, leefbare en klimaatneutrale stad”, zegt wethouder Arjen Kapteijns (Energietransitie, Duurzaamheid en Klimaatadaptatie).

De challenge daagt bewoners uit zelf met ideeën te komen waarvan zij vinden dat ze nodig zijn in hun wijk. Bewoners voeren hun plannen zelf binnen 12 maanden uit met subsidie en ondersteuning van de gemeente. De inschrijving start op 1 september en sluit op 15 oktober. Inschrijven kan via: www.duurzamestad.denhaag.nl/challenge

.Na de sluitingsdatum volgt een voorselectie. De geselecteerde initiatieven presenteren hun plannen aan een onafhankelijke jury tijdens het Pitchevenement op 2 november. De jury beoordeelt de voorstellen en maakt meteen de winnaars, de Haagse Energie Toppers 2023, bekend. Ook de bewonersgroepen die niet winnen worden door de gemeente met advies op weg geholpen.

Sinds 2019 zijn er drie challenges geweest. De vierde editie is nu in volle gang. In totaal stuurden 101 bewonersgroepen een plan in en zijn er 29 tot Haagse Energie Topper(externe link) gekozen. Veel projecten zijn inmiddels succesvol afgerond. De Haagse Energie Toppers inspireren met hun verhalen en enthousiasme andere wijkbewoners voor de energietransitie.

Meest gelezen

Het Haagse Hout van deze week