Afbeelding
Foto: Gemeente Den Haag

Gemeente draagt bij aan ontwikkeling woningen Koningin Julianaplein

Algemeen

De bouwplannen op het Koningin Julianaplein (KJ-plein) kunnen waarschijnlijk doorgang vinden. Zowel de gemeente als de Ontwikkelcombinatie KJ-plein dragen beide een bedrag van 3 miljoen euro bij aan de bouw van woningen, de ontwikkeling van het KJ-plein zelf en de te bouwen Stadshal naast het centraal station. Het voorstel van het college wordt nu voorgelegd aan de gemeenteraad. Als deze instemt met het vrijmaken van het benodigde budget zal de bouw op het KJ-plein naar verwachting eind 2023 of begin 2024 beginnen.

De extra kosten ontstonden als gevolg van de huidige situatie op de woningmarkt. Onder andere de gestegen bouwkosten door de energieprijzen, de inflatie en de hogere kosten voor bouwmaterialen maakten dat de bouw van woningen op het KJ-plein niet meer mogelijk was. 

De situatie op het KJ-plein is een uitzonderlijke situatie. De gemeente is namelijk eigenaar van de grond van het KJ-plein. Dat betekent dat de gemeente financieel betrokken is bij de ontwikkeling van het KJ-plein. Als de gemeente nu geen bijdrage zou leveren aan de bouw op het KJ-plein, zijn er een aantal scenario’s mogelijk. Wethouder van Asten: “En dit is financieel het beste scenario voor de gemeente. Die keuze levert ook nog eens zeer waarschijnlijk woningen, de stadshal én een verbeterd KJ-plein op. Dan is dat wat het college betreft de beste keuze. Dat hebben we ook onafhankelijk laten checken door onderzoeksbureau PWC. Zij bevestigen dat dit de verstandigste beslissing is.”

Aan de bijdrage van de gemeente zitten wel voorwaarden verbonden. Zo mag de ontwikkelaar geen winst maken op de bijdrage van de gemeente. Bovendien is het bedrag van 3 miljoen euro een maximum.

Lees ook

Afbeelding
Wijkagenda voor Bezuidenhout-West gepresenteerd Algemeen 16 mrt., 08:15
Afbeelding
Politie vindt tas met 100.000 euro op Dignaland Algemeen 10 mrt., 15:07
Afbeelding
Feestelijke instrating Gulden Klinker De Landen Algemeen 9 mrt., 08:32
Afbeelding
Gemeente draagt bij aan ontwikkeling woningen Koningin Julianaplein Algemeen 27 feb., 10:00
Afbeelding
Grote integrale handhavingsactie in Mariahoeve en Bezuidenhout Algemeen 17 feb., 15:00
Afbeelding
Gemeente en Stichting Kompassie lanceren Mentale Agenda Algemeen 3 feb., 12:27
Het Haagse Hout van deze week