Afbeelding
Foto: Mark Hoogland

Straatfeest voor 100-jarige woningen in 3e Louise de Colignystraat

Algemeen

Zaterdag 3 september vond er een straatfeest plaats in de 3e Louise de Colignystraat in Bezuidenhout. Met een springkussen en andere activiteiten voor jong en oud vierden de buurtbewoners het 100-jarig bestaan van acht Duiker-huizen in de straat. 

Deze huizen zijn in 1922 gebouwd naar tekening van de beroemde Haagse architect Jan Duiker. Duiker is onder meer bekend als architect van het Nirwana-gebouw aan de Benoordenhoutseweg en het Sanatorium Zonnestraal in Hilversum. Hij heeft verschillende gebouwen in Den Haag ontworpen, onder andere aan het Imhoffplein in het Bezuidenhout, en het Thomsonplein in de Bomenbuurt. 

Zijn ontwerpen staan bekend om de strakke bouwlijnen, eenvoud, openheid en lichtheid. Met deze stijl doorbrak hij de traditionele bouwkunst en legde hij de kiem voor wat later genoemd werd: het Nieuwe Bouwen. Bouwen met beton, glas en staal. Nu heel gebruikelijk, maar in de jaren ’20 van de vorige eeuw nog zeer ongewoon.

In 2005 hebben vier woningen aan de 3e Louise de Colignystraat een bijzondere dakopbouw gekregen. Gebouwd van glas en aluminium. Geheel in lijn met 100 jaar geleden is de vorm van deze dakopbouw anders dan de traditionele dakopbouwen en kenmerkend voor de architectuurstroming het Nieuwe Bouwen. Kortom, de architectuur van Duiker wordt nog altijd gewaardeerd en is zeker het vieren waard.

Meest gelezen

Het Haagse Hout van deze week