Afbeelding
Foto: Gemeente Den Haag

Nieuwe haven Koekamp gaat Paxhaven heten

Algemeen

Vrijdag 26 augustus was het zover, tijdens de officiele opening van de vernieuwde Koekamp door wethouder Hilbert Bredemeijer, werd ook de naam van de nieuwe haven die er komt bekendgemaakt. Uit 269 inzendingen koos de jury voor: Paxhaven.

De naam werd, na een oproep van de gemeente aan stadbewoners om mee te denken, ingezonden door mevrouw Brink. Haar dochter Jozefien was bij de opening aanwezig om een cadeaubon in ontvangst te nemen. Volgens de wethouder past de naam perfect bij de nieuwe aanlegplaats: “De naam pax, ‘vrede’ in het Latijn, past natuurlijk perfect bij Den Haag als stad van vrede en recht. Daarnaast is Paxhaven in iedere taal goed uit te spreken en is het makkelijk onthouden”, licht hij toe.

De haven, aan de Prinsessegracht op de hoek met de Bezuidenhoutseweg, wordt een opstap- en aanlegplaats voor kleine boten. Het terrein maakt onderdeel uit van de groene entree naar de stad en het Nationaal Park Hollandse Duinen. Het werk aan de entree is nu bijna klaar. De afgelopen maanden zijn er al nieuwe bomen geplant, betere wandel- en fietspaden aangelegd en is het water aan de station zijde van het Hertenkamp verlegd. Dat stemt de wethouder alvast positief. “Groen in onze stad is belangrijk. Dus ik ben blij met hoe mooi het hier is geworden”, laat hij weten. 

Door op deze plek een haven aan te leggen, wil de gemeente laten zien dat varen bij de stad Den Haag hoort. Ook is het de bedoeling dat er een informatiepunt gerealiseerd wordt op de plek. De werkzaamheden zijn momenteel in volle gang. De verwachting is dat de haven in het voorjaar van 2023 klaar is.