Afbeelding
Foto: PR

Plan voor de Grotiusplaats in volgende fase

Algemeen

Een aangepast voorstel voor de overkapping van de A12 is positief ontvangen in de gemeenteraad van donderdag 30 juni.

De wanden van de Utrechtsebaan bleken technisch niet sterk genoeg om de oorspronkelijk bedachte overkapping te kunnen dragen en daarom koos de gemeente voor een lichtere constructie. Nu de gemeenteraad heeft ingestemd met dit voorstel kan het ontwerp verder uitgewerkt worden. De overkapping komt ter hoogte van de nieuwe woontorens op het Maria Stuartplein en wordt groen ingericht. 

De overkapping over de A12 verbindt Den Haag Centraal, het stadshart en het Beatrixkwartier via een voetgangersroute. De aanleg van de overkapping met openbaar groen is nodig voor een prettige leefomgeving voor de bewoners van de Grotiustorens en de overkapping zorgt ervoor dat de bewoners minder geluidsoverlast hebben van de A12.

Het toevoegen van 2.850 m2 groen op de overkapping is het eerste puzzelstukje van de groenvoorziening in dit deel van het Central Innovation District. Het volgende stukje is de groene inrichting van het Maria Stuartplein naast de woontorens. Ook bij de herontwikkeling van de locatie Koninklijk Conservatorium is een openbaar pocketpark opgenomen in de plannen. Een plan voor verdere vergroening van de Prinses Beatrixlaan is in voorbereiding.

De kosten voor de overkapping van dit deel van de Utrechtsebaan zijn sterk gestegen. Daarom heeft wethouder Anne Mulder toegezegd dat er snel zicht komt op de samenhang van het park bij het Maria Stuartplein en de grotere ambitie voor het overkappen van de Utrechtsebaan met daarop een stadspark.