Afbeelding
Foto: JvC

Kinderen herdenken bij Madurodam tijdens Nationale Kinderherdenking

Algemeen

Duizenden kinderen en hun familieleden stonden woensdagavond 4 mei tijdens de Nationale Kinderherdenking stil bij vrijheid.

Dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, weet de 12-jarige Markiian uit Oekraïne als geen ander. Hij vertelde tijdens de herdenking dat hij door de oorlog halsoverkop moest vluchten en nu met zijn moeder in Nederland woont. “Mijn leven was schitterend. Ik leidde het gewone, goede leven van een tiener uit Kyiv. Het was een droomleven vergeleken met ons leven nu.”

Markiian was een van de vele kinderen die een bijdrage leverde aan de zevende Nationale Kinderherdenking voor, door en met kinderen op het voorplein van Madurodam. Dat je aan vrijheid moet blijven werken, werd invoelbaar gemaakt met de interactieve film ‘De onmogelijke keuzes van Daan’. De Nationale Kinderherdenking koos dit jaar voor een nieuwe vertelvorm om zo nog beter bij de belevingswereld van kinderen en jongeren aan te sluiten.

Kijkers thuis konden meedoen aan de interactieve film en werden op drie momenten uitgedaagd keuzes te maken over oorlog en vrijheid. Doordat achtereenvolgens een meerderheid koos voor vluchten (in plaats van blijven), telefoon inleveren (in plaats van afgeven) en protesteren (in plaats van zwijgen) eindigde de film gelukkig in vrede.

Naast de film werd met zang, dans en toneel herdacht. Om 20.00 uur uur volgden de twee minuten stilte, waarmee kinderen de Nederlandse traditie van het gezamenlijk twee-minuten-stil-zijn als eerbetoon werd meegegeven. Daarna werden er in Madurodam kransen gelegd en werd met het neerleggen van rozen en herdenkingssteentjes een speciaal eerbetoon gedaan.