Mixtream 2024 is gered dankzij steun van de gemeente

Uitgaan
Door de gemeente Dijk en Waard kan Mixtream in 2024 weer doorgaan
Door de gemeente Dijk en Waard kan Mixtream in 2024 weer doorgaan (Foto: AGHeeremansPhotography)

DIJK EN WAARD - Het leek even dat de editie van Mixtream 2023 de laatste was. Door tegenvallende inkomsten door onder meer het slechte weer én sterk gestegen kosten leek het er op dat het gratis festival de handdoek in de ring zou moeten gooien, maar de gemeente Dijk en Waard bood een oplossing.

Het Mixtream Festival ontstond in 2001 vanuit een groep jongeren en in de bijna 25 jaar van het bestaan, groeide het uit tot hét popfestival van Heerhugowaard. Inmiddels zijn er twee podia, er is een randprogrammering, een markt, foodtrucks, er wordt samengewerkt met vele partijen – zoals Esdégé Reigersdaal - in Dijk en Waard en het gratis festival is enorm gefocust op lokaal en regionaal muziektalent. Inmiddels telt het duizenden bezoekers per editie en het festival draait geheel op vrijwilligers. Begin dit jaar zag het er echter niet goed uit voor Mixtream. Voorzitter Chris Dekker: “2022 was het eerste jaar na corona. Het weer was prachtig, iedereen stond te trappelen om festivals te bezoeken, we hadden een recordaantal bezoekers en daarmee een mooie omzet. Daar moeten we het als gratis festival toch grotendeels van hebben. We gingen 2023 positief in, maar helaas viel de editie letterlijk in het water. Het weer was slecht, het regende de hele dag en het feit dat de Formule 1-race op Zandvoort ook op die dag plaatsvond, maakte het er niet beter op. ’s Avonds werd het alsnog druk, maar het was niet genoeg.” Maar dat is niet het enige probleem volgens Dekker: “Het Rosarium is een park zonder water en elektriciteit. In een week bouwen onze vrijwilligers een compleet omhekt dorp op en af met rijplaten, hekken, portacabins, wc’s, aggregaten, tenten, bars, podia en veel meer. Een enorme klus. We doen het allemaal vrijwillig, maar de huurkosten van al deze zaken zijn de laatste jaren echt enorm gestegen. Dan heb je nog zaken als de beveiliging, geluidstechniek en natuurlijk de bands en dj’s. We krijgen subsidie van de gemeente Dijk en Waard en we hebben de baromzet, maar 2023 was zo slecht dat we flink moesten interen op onze reserves voor bijvoorbeeld slecht weer.”

Kernteam

Toen de balans was opgemaakt bleek het festival er verre van rooskleurig voor te staan. “In ’23 werkten we met het positieve resultaat van ’22 en daardoor leken de enorm gestegen kosten geen probleem. We hebben nu helemaal geen vet meer op de botten en de kosten van inhuren van materieel blijven maar stijgen. We konden het risico op nog een regeneditie niet nemen en we besloten met enorm veel pijn in het hart het festival te stoppen. Vooral het inlichten van het hard werkende kernteam van zo’n vijftien mensen, dat het hele jaar door aan het festival werkt, was zwaar. We besloten in ieder geval de gemeente in te lichten, voor het nieuws bekend te maken. Uiteindelijk worden we door de gemeente ondersteund, we zijn een deel van de gemeenschap en we doen veel voor cultuur en opkomend talent. Samen met onder meer de muziekscholen en -docenten, theater Cool, JC Kompleks en bijvoorbeeld De Grote Prijs van het Trinitas College heeft Dijk en Waard een unieke infrastructuur voor talent, waar veel goeds uit is voortgekomen. Wethouders Does en Schoemaker schrokken van het nieuws en ook zij onderkennen het belang van het festival voor alle partijen, talent én een bruisend Dijk en Waard. We zijn in gesprek gegaan met de wethouders en met het gehele team van de gemeente hebben we gewerkt aan een plan, mede omdat de tijd dringt. Op een bepaald moment moet je natuurlijk acts boeken en zaken inhuren. Afgesproken is dat Mixtream zoveel mogelijk gaat besparen en gaat zoeken naar andere inkomsten en de gemeente legt eenmalig een bedrag bij, zodat we de editie van dit jaar kunnen draaien.” Afgesproken is om na de editie op 1 september verder en zonder haast weer in gesprek te gaan met de gemeente over het voortbestaan op lange termijn. Dekker sluit af: “De gemeente Dijk en Waard is voor ons altijd een goede en betrouwbare partner geweest, die met ons meedenkt en -werkt. We zijn zeer blij met de steun en support van de twee wethouders en hun teams. We werken hard aan de komende editie en we hopen op mooi weer en een succesvolle dag. Daarna gaan we rustig nadenken over de toekomst.”

Mixtream: zondag 1 september 2024. De Mixtream Popquiz: zondagmiddag 12 mei in JC Kompleks. De Mixtream DJ- en Band Battle voor lokaal talent: vrijdag 24 en zaterdag 25 mei in JC Kompleks.