Tjeerd Schuhmacher maakt schalen met glasfusing techniek

Nieuws
Tjeerd Schuhmacher bezig in zijn glasatelier.
Tjeerd Schuhmacher bezig in zijn glasatelier. (Foto: Fer Korver)

HEERHUGOWAARD – Tijdens de Kunstroute Heerhugowaard, die gehouden wordt zaterdag 25 en zondag 26 mei, kunnen bezoekers kennis maken met onder andere Tjeerd Schuhmacher (72) die fraaie schalen en andere kunstwerken maakt met de glasfusing techniek, ook wel glasversmelting genoemd. Tjeerd laat dit graag aan de bezoekers zien waar in zijn Glasatelier al twee glazen vitrines staan met composities gemaakt van allerlei gekleurde stukje glas en/of stukken glas die tot een geheel versmolten worden. Met behulp van diverse mallen ontstaan er vervolgens onder anderen schalen, borden, golvende objecten en reliëfs.

Door Ruud de Waard

Tjeerd: ‘’Ik maak meestal eerst een compositie van stukjes en/of stukken glas in het platte vak. Deze compositie gaat daarna de oven in en wordt verhit tot 800 à 830 graden. Dan wordt het een geheel en kan er dus niets meer verschuiven. Na afkoeling kan deze plaat op een mal gelegd worden om daarna nogmaals verhit te worden. Nu wordt het glas wederom zacht en zakt in de mal. Het glas neemt dat de vorm aan van de mal. Dit proces van twee keer verhitten en afkoelen duurt ongeveer twee dagen.’’

Terug in Heerhugowaard

Tjeerd is in 1952 geboren in Zelhem, in het centrum van de Achterhoek. Na de lagere school ging hij vervolgens naar de HBS-b en de Pedagogische Academie. ‘’In 1976 verhuisde ik naar Heerhugowaard, waar ik op de basisschool ’t Kompas hielp met de opbouw van een school die allerlei kenmerken had van het Jenaplanonderwijs. Dat duurde tot 1987 waarna ik ging werken bij een Jenaplanschool in Maarsen en vervolgens op scholen in Wilnis en Doorn. In 2022 keerde ik weer terug naar Heerhugowaard om samen met mijn vrouw Greet dichter bij onze dochter en haar gezin wilden wonen.’’ Ook de vrouw van Tjeerd, is zeer creatief met keramiek en in haar werkruimte liggen en staan honderden kleine en grote kunstwerkjes.

Water Natuurlijk

In de eerste periode Heerhugowaard was Tjeerd behoorlijk kerkelijk actief en bezig met milieu en wat politiek, ‘’Eenmaal weer terug in Heerhugowaard hou ik me niet alleen bezig met mijn glasproject, maar doe ik beheerwerk bij Staatsbosbeheer in de Eilandspolder. Dat ligt tussen het Noord-Hollandse Graft-de Rijp en Grootschermer. Ik was ook al snel lid van het koor Popcorn, maar ben er mee gestopt omdat ik moeite heb om de teksten uit mijn hoofd te leren. Ik ben ook actief voor Water Natuurlijk. Een partij die zich in het Waterschap sterk maakt voor een actievere rol voor het milieu. Uiteraard blijf ik werken glas heerlijk vinden!’’

Cursussen

Hoe kwam Tjeerd op het idee om de cursus glasfusing techniek te volgen? “Het begon met de interesse voor opgegraven Romeinse glazen flesjes die in de grond allerlei mooie kleuren kregen door de inwerking van zuren. Na een Glas-in-Lood cursus kwam ik in aanraking met glasfusing. Ik heb toen twee korte cursussen gevolgd: In Hilversum en in Duitsland. Ook literatuur gelezen over deze techniek, die eigenlijk pas eind negentig van de afgelopen eeuw meer bekendheid kreeg.’’ De kunstwerken van Tjeerd zijn tijdens de Kunstroute op 25 en 26 mei te bewonderen op het Klokschildpad 27 in Heerhugowaard.