Meewerken aan grote muurschildering

Nieuws
Chezzie Bergman, Niels Weerheim en Patricia Cromberge voor de grote witte muur die op iets moois wacht…
Chezzie Bergman, Niels Weerheim en Patricia Cromberge voor de grote witte muur die op iets moois wacht… (Foto: Ankie Driessen)

Bewoners uit Loosduinen krijgen de kans om in juni mee te werken aan een grote muurschildering op het Sportterrein Ockenburgh dat halverwege de Wijndaelerweg ligt en ook voetbalvereniging Die Haghe herbergt.

Door Ankie Driessen

Voordat aan de muurschildering wordt begonnen is er op 18 mei een workshop. Met kunstenaar Niels Weerheim wordt dan met elkaar gebrainstormd hoe de muurschildering eruit gaat zien. Het is een initiatief van de stichting The Hungry Mind (in het Nederlands de hongerige geest) die zonder subsidie deze ontmoetingsplaats annex café draaiende houdt maar met sponsoring van diverse fondsen dit soort projecten kan doen.

De muurschildering start 3 juni en het werk duurt bij elkaar, afwisselend met verschillende mensen, ongeveer twee weken. Met elkaar kan in die periode, na afspraken die tijdens de workshop met Weerheim zijn gemaakt, een bijdrage met graffiti worden geleverd.

“Tot voor kort was het rond de muur een vieze rommelhoek en stonden daar de containers en fietsen. Nu is de muur mooi wit gemaakt en klaar voor een muurschildering”, vertellen voorzitter Patricia Cromberge en oud-voorzitter Chezzie Bergman, nu zelf vrijwilliger.

Samenwerking

De muurschildering wordt verder een samenwerkingsproject van leerlingen van The International School, Caribbean Angels, jongerenontmoetingsplaats De Plek en bewoners van Loosduinen en vrijwilligers van The Hungry Mind.

“Met graffiti en een muurverf roller moet de enorme muur van ongeveer vier bij negen meter een bijzondere en mooie uitstraling krijgen”, vertelt Weerheim die de laatste tien jaar professioneel werkt met graffiti. “Het is na de eerste jaren van wat speels spuiten met graffiti uitgemond in kunst. Ik werk bijvoorbeeld nu in opdracht van wooncorporaties om flats een speelsere uitstraling te geven. Het is tegenwoordig een activiteit voor iedereen; heerlijk buiten kunst maken. De verf is sterk verbeterd net als de coatings die het kunstwerk beschermen”, legt Niels uit. Hij heeft ook ingezet op het gemeentelijke project Wijkbudget Waldeck dat eerdaags uitsluitsel geeft. Bewoners konden hierbij met ideeën komen om het eenmalig of voor een langere periode in hun wijken aantrekkelijker te maken.

“Maar behalve dit initiatief van de muurschildering willen we Loosduiners wijzen op de vele activiteiten die hier worden gehouden”, vertellen Patricia en Chezzie. “Wij hebben de indruk dat de bewoners van Loosduiners denken dat The Hungry Mind alleen het domein is van The International School. Maar het was in 2010 in Den Haag het eerste Buurthuis van de Toekomst. Op doordeweekse dagen is het hier de ontmoetingsplek voor iedereen. Dit kan bijvoorbeeld zijn om te breien, meedoen aan een workshop, balletles volgen, sporten of aan bewegen voor ouderen. Maar er kan ook worden binnengelopen voor koffie, een praatje of op woensdag rond 12,00 uur voor een lunch”, melden zij.

Champagne

Om te vieren dat met elkaar de lelijke muur uiteindelijk is omgetoverd tot een kunstwerk, wordt 3 juli een champagne receptie gehouden. Die begint om 11.00 uur.

Ontmoetingsplaats The Hungry Mind zit op het terrein aan de rechterkant op het sportpark in de oude voetbalkantine van De Zwarte Schapen. Is op doordeweekse dagen open van 8.30-11.30 uur en van 14-16.30 uur. Op woensdag zonder pauze tot 14.30 uur en dan kan tegen een gering bedrag worden geluncht.

Voor informatie of opgave voor de workshop op 18 mei: www.thehungrymind.nl/event/mural-workshop.