Bewoners Leidschenveen-Ypenburg vrezen met hun restafval te blijven zitten deze zomer

Nieuws
Worden deze containers deze zomer iedere week opgehaald of niet?
Worden deze containers deze zomer iedere week opgehaald of niet? (Foto: Hart voor Den Haag)

Bewoners van Leidschenveen-Ypenburg maken zich zover over waar ze deze zomer met hun huisvuil naartoe moeten. Normaal laat de gemeente in de zomermaanden - startend in mei - het restafval wekelijks ophalen, maar tot op heden hebben de bewoners nog iets gehoord van het stadsbestuur.

Hart voor Den Haag, die jaren geleden het voorstel deed om het afval wekelijks op te halen in de zomer, begrijpt de zorgen van de bewoners. Raadslid Arjen Dubbelaar: “Dit moet een vergissing zijn van het stadsbestuur in Den Haag. Na jaren wekelijks ophalen in de zomermaanden, kun je niet stilletjes besluiten om hier ineens mee te stoppen zonder overleg met bewoners. Hier gaan wij ook niet mee akkoord. Deze afspraak is niet voor niks gemaakt met bewoners. Bewoners zijn opgezadeld met allerlei containers vanwege het gescheiden inzamelen, soms met wel vier verschillende containers in de tuin. In de zomermaanden, wanneer de zon op de kliko staat te branden, dan laat je bewoners niet weken in de stank zitten!”

Leidschenveen

In de wijk Leidschenveen is in het verleden een hoop onrust geweest voordat de zomerregeling tot stand kwam. De gemeente Den Haag wilde het afval gescheiden gaan inzamelen met verschillende soorten kliko’s voor papier, plastic, groen en restafval. Door bewoners is toen flink geprotesteerd tegen overlast van een stinkende container in de zomermaanden. Na een unaniem besluit van de Haagse gemeenteraad en overleg met bewonersorganisatie Leidschenveen is vervolgens door de gemeente een ‘zomerregeling’ ingevoerd. “Dit geldt natuurlijk voor nog meer wijken waar geen ondergrondse container zijn geplaatst. De zomerregeling moet behouden blijven. Dit is gewoon klip-en-klaar aan bewoners beloofd en er was een ruime politieke meerderheid voor. Ons voorstel werd unaniem aangenomen. Onbegrijpelijk dat het stadsbestuur dit dan toch lijkt te stoppen. Hier moet zo snel mogelijk duidelijkheid over komen”, aldus Arjen Dubbelaar.

Hart voor Den Haag stelt schriftelijke vragen over het wekelijks ophalen van restafval.