‘Voor een prikkie een maaltijd met een cultureel toetje’

Cultuur
Directeur Harrie van de Louw (staand links) in Theater De Vaillant: “De komst van nieuwe culturen vraagt om nieuwe organisatie vormen.”
Directeur Harrie van de Louw (staand links) in Theater De Vaillant: “De komst van nieuwe culturen vraagt om nieuwe organisatie vormen.” (Foto: Rianne Dekker)

Ruim elf jaar draait Theater De Vaillant aan de Hobbemastraat 120 alweer in zijn huidige vorm: vraaggericht samen met de buurt een programma maken. Wie binnen stapt met een idee vindt in De Vaillant de juiste begeleiding en ruimte, in combinatie met versterking van de inwendige mens. Een kijkje in deze culturele participatie keuken voor de Schilderswijk, Transvaal en Den Haag-centrum.

Door Rianne Dekker

“Ons programma komt op een bijzondere manier tot stand”, aldus Sarah van Soldt, hoofd marketing en communicatie. “Bewoners stappen hier binnen met de vraag of ze een voorstelling of concert mogen doen en of wij hen daarbij kunnen helpen. Wij stellen ons hierbij begeleidend, coachend en financieel laagdrempelig op en laten de mensen het zelf organiseren in plaats van dat we zeggen: “Dit is het en kom maar”. Zo hebben we op dinsdagavond het project Studio S(childerswijk) waarbij we jonge talenten coaching en een podium geven om te dansen. Een ander project is Ik wil die zaal, waarbij talenten ongeveer vijf maanden voor niets een zaal krijgen om zich te ontwikkelen op bijvoorbeeld het gebied van dramaturgie of het maken van een lichtplan. Na deze periode volgt er een voorstelling.”

Vragen stellen

“We kijken hierbij heel gericht naar waar grote behoefte aan is”, haakt directeur Harrie van de Louw aan. “Deze behoefte wordt door ons gepeild door de wijk in te gaan met de vraag: “Wat kunnen wij voor jullie doen en wat kunnen jullie doen voor De Vaillant? En daarnaast de basale en niet geheel onbelangrijke vragen: “Kun je betalen en welke hulp heb je nodig?” Bovendien zijn we van dinsdag tot en met vrijdag van 10 tot 17 uur geopend, zodat mensen overdag gewoon binnen kunnen lopen voor koffie, een betaalbare lunch en kijken wat ze zouden willen doen. Zo komen we veel te weten en bouwen we expertise op.”

Toch zijn de mensen die De Vaillant binnen komen niet altijd de mensen die wonen in de wijk. Bepaalde groepen moeten nog over de streep worden geholpen, aldus Van Soldt. “Zoals de “Naima”, de parttime werkende moeder van vaak Turkse/Marokkaanse afkomst, die thuis is voor het gezin maar wel graag naar het theater gaat en het leuk vindt dat daar eten en drinken bij zit. Ook voor senioren is er van alles te beleven. Wij bieden voorstellingen in combinatie met een betaalbare lunch of diner, waarop met de Ooievaarspas nog 50% korting zit. Vanaf het nieuwe theaterseizoen starten we ook met muziekontbijt. Zo verbinden we kunstvormen aan de inwendige mens. Bij onze activiteit De Sociale Tafel bijvoorbeeld, kunnen wijkbewoners in ons sociale restaurant samen een gezonde, lekkere en betaalbare maaltijd nuttigen, altijd met een cultureel toetje, zoals een workshop of optreden.”

Nieuwe culturen

Dat De Vaillant al ruim een decennium op deze wijze theater maakt en een wijkfunctie vervult, is volgens Van de Louw maatschappelijk bepaald. “Ooit waren er bij wijze van spreken tien toneelverenigingen met tien premières, en nu nog een derde. Feit is dat de traditionele verenigingen waarbij lidmaatschappen overgingen van vader op zoon steeds minder populair geworden zijn. Maar als iets krimpt is dat niet altijd ellende; er kan ook gewoon minder behoefte aan zijn. De komst van nieuwe culturen vraagt om nieuwe organisatie vormen. De hedendaagse tendens is dat informele groepen bij elkaar komen om voorstellingen te doen, maar niet om een vereniging in stand te houden.”

Het theater kan alles verwezenlijken dankzij gemeentelijke subsidie en financiële steun van bijvoorbeeld partner Fonds 1818. Ook maatschappelijke partners zoals Praktijkschool De Einder zijn onontbeerlijk. “Leerlingen die op school slecht presteren en zich daar ook naar gedragen, krijgen hier bij de eerste kop koffie een “Dankjewel”. Ze leren dat ze gewaardeerd worden, wat een goede basis is voor hun toekomst!” Voor informatie: www.devaillant.nl.